sobota 5. ledna 2013

Proč nebudu volit Karla

Velmi jednoduše řečeno, protože období prezidentování Václava Havla nepokládám za tak pozitivní, za jaké je dnes obecně považováno. Ve sporu Václav Havel versus Václav Klaus jsem stranil Václavu Havlovi a nepřál jsem si zvolení Václava Klause prezidentem. Svůj názor jsem však změnil a stejně tak se změnilo moje vnímání Václava Klause.

Václav Klaus nebyl dokonalým prezidentem, ani premiérem, ale ukázalo se, že v podstatných věcech měl pravdu. Byl to VK, kdo založil konzervativní stranu s liberálním hospodářským programem, kdo se alespoň pokusil nasměrovat tuto zemi ke kapitalismu a založit tradici demokratické politiky. VK rozdělil nefunkční federaci a upozorňoval na úskalí evropského sjednocování. Jako stoupenec evropského projektu jsem mu nevěřil, ale měl pravdu.

Naproti tomu VH měl jinou, více masarykovskou vizi. Politika v jeho pojetí byla záležitostí elit. Ze své hradní pozice neustále podporoval voličsky marginální strany či nevládní organizace a oslaboval tak vlády vzešlé z voleb. Jeho koncept občanské společnosti v podstatě znamenal politiku nátlaku ze strany organizací, které nikdo nevolil, ale které byly často financované státem. Nazýval to nepolitickou politikou, výrazem, který deklasoval standardní politické procesy jako něco mravně méněcenného. To samozřejmě neznamená, že za vlády VH se nestalo nic dobrého, ale jako obecný popis jeho politického fungování to sedí.

Jeho koncepce nakonec zvítězila. Na evropské a světové úrovni to platí také. Pod záminkou kontroly politické moci se moc ve skutečnosti přesouvá k institucím, které nelze volat k zodpovědnosti tradičními politickými mechanismy. Být politikem se dnes skoro automaticky rovná zločinu, mocenské složky státu se osmělují a nejčastěji pod záminkou boje proti korupci zasahují do politického života. Tím nechci tvrdit, že korupce ve skutečnosti neexistuje, ale neměla by se stát záminkou k likvidaci politického systému a občanských svobod.

Karel Schwarzenberg se hlásí k Václacu Havlovi a tím pádem i k jeho pojetí politiky. Měl blízko ke Straně zelených, také protěžované VH. Zelené jsem za svého havlovského období také volil, ale nadšení pro pokrok mě už opustilo. KS se pak spojil s Miroslavem Kalouskem a založili TOP09. To je zcela legitimní, problém je, že "topka" se rétoricky řadí na pravici, ale její politika je spíš levicová - zvyšuje daně, nezmenšuje stát, podporuje evropskou integraci a nestaví se za konzervativní hodnoty. To sice dávno nedělá ani ODS, ale tím nijak nelze opravedlnit zmatení nebo posouvání pojmů, které přitom vzniká. Obávám se tedy, že KS nejen nereprezentuje pravicovou volbu, ale pravděpodobně bude pokračovat v "kulturbolševické" linii svého ideového předchůdce. Levicově a progresivně orientovaný volič s tím samozřejmě nebude mít problém, ale kdo je alespoň částečně konzervativně orientovaný, ten z toho nemůže mít radost.

Jakou má člověk alternativu? Výrazný pravicový kandidát chybí, protože konzervativně naladěná Bobošíková zřejmě nemá reálnou šanci na zvolení. Zda je Miloš Zeman vhodnější než KS si netroufám říci, byť je alespoň ve vztahu k Evropě o něco skeptičtější. Proto zvažuju, zda k volbám vůbec půjdu. Ať to dopadne jakkoliv, Česká republika se stane konformnější, což Brusel uvítá. Evropští politici se budou moci bez obav fotit s hlavou našeho státu a další překážka na cestě ke světovému míru bude zdolána.

2 komentáře:

  1. Dve marginálne poznámky:
    1. "VK rozdělil nefunkční federaci..."
    Sám ju nerozdelil, ani rozdelenie nevyvolal, ale pochopil (na rozdiel od väčšiny českých politikov), že rozdelenie Česko-Slovenska je tak či tak len otázkou času a bolo by nerozumné zákonitý proces zadržiavať.
    2. "...nadšení pro pokrok mě už opustilo."
    To oceňujem. (Bol to dobrý krok v osobnom pokroku :)

    OdpovědětVymazat