neděle 3. června 2012

Jsou "náckové" a "fašouni" extrémní pravice?

Ve sdělovacích prostředcích se o nacistech a fašistech hovoří jako o extrémní pravici, zatímco komunisté jsou považováni za extrémní levici. Populární představa politického spektra vypadá tak, že existuje jakýsi politický střed, od kterého se lze odchýlit "napravo" nebo "nalevo". Čím větší odchylka, tím větší extrém, kterému by se měl slušný a spořádaný občan vyhnout. Tento koncept vyhovuje českému člověku, který extrémy nerad a chtěl by vyzrát nad realitou tím, že si z každé ideologie vezme jen to, co mu vyhovuje. Tak snadno se ovšem realita obelstít nedá.

Pokud už chceme používat dělení na pravici a levici, je potřeba si vyjasnit základní pojmy. Pravice představuje individualismus, personalismus, osobní svobodu a minimální stát. Mezi pravicové se dají zařadit strany konzervativního, liberálního a libertariánského charakteru. Nejvíc "vpravo" jsou pak anarchisté, kteří nechtějí žádnou vládu, žádný stát.

Naproti tomu levice nadřazuje kolektivní individuálnímu, mocensky prosazuje rovnostářství a solidaritu, což vyžaduje centralizaci a posílení státní moci. Socialisté a komunisté jsou nejtypičtějšími představiteli levice. Nacisté čili národní socialisté (Paroubek si snad musí dělat legraci, když nazval svou novou stranu "národní socialisté", ačkoliv historicky není přerod sociálního demokrata v národního socialistu nic překvapivého) mají podobné cíle, pouze v rámci národa či rasy, a proto patří také k levici. O fašistech se dá říci totéž s tím rozdílem, že jejich socialismus není postaven na rasové otázce.

Možná někoho zarazilo, že nezmiňuju strany politického středu. Podle mého soudu žádný takový střed není. Jak bylo řečeno v úvodu, idea středu je jen myšlenkový galimatyáš a politická alchymie. Levicová a pravicová politika se navzájem vylučují. V reálném politickém životě sice existují strany, které se takto definují, ale to jsou pouze pomatenci, kteří se snaží spojit nespojitelné, nebo častěji populističtí pragmatici typu Víta Bárty, kteří vykřikují momentálně populární hesla, aby získali politické body.

Ačkoliv je uvedené schéma politické scény je poněkud zjednodušené, podle mého názoru mnohem lépe vystihuje podstatu věci.

Je taky třeba mít na paměti, že nezáleží na tom, co o sobě strana tvrdí, nýbrž co dělá. Současná politika vládní koalice (zvyšování daní a rozpočtových výdajů, podvolování se požadavkům EU) je spíše levicová a řadí tak ODS a TOP 09 mezi levicové strany.

Žádné komentáře:

Okomentovat